Historia

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKehitysmaayhdistys Tasajako ry on voittoa tavoittelematon, uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton aatteellinen yhdistys. Sen perustivat 13.5.1993 kehitysmaakauppaliikkeessä jo aiemminkin aktiivisesti toimineet tamperelaiset, jotka halusivat pyörittää kehitysmaakauppatoimintaa puhtaasti yhdistyspohjalta ja tarjota ihmisille mahdollisuuden konkreettiseen vapaaehtoistyöhön.

Ensimmäinen liiketila sijaitsi osoitteessa Hatanpään Valtatie 4. Kuitenkin vuonna 1996 kauppatoiminta lakkautettiin muutamaksi vuodeksi resurssien puutteen vuoksi. Yhdistys jatkoi kuitenkin toimintaansa. Uusi koti löytyi kaupalle vasta vuonna 1999, jolloin Maailmankauppa Tasajako avasi ovensa Kehräsaaren B-talossa.

Vuonna 2002 Tasajako muutti Kehräsaaren sisällä, siirtyen B-talosta A-taloon. Iloinen yhteiselo Kehräsaaren muiden yrittäjien kanssa päättyi maaliskuussa 2012, kun H. Liljeroos sanoi irti Tasajaon vuokrasopimuksen 13 yhteisen vuoden jälkeen. Kehräsaaren uudistamissuunnitelmiin Tasajako ei enää sopinut.

Kesäkuussa 2012 Maailmankauppa Tasajako avasi ovensa Tammelantorin kupeessa, osoitteessa Ilmarinkatu 8.

Toiminta-ajatus

Kuva 4

Tasajaon toiminnan tavoitteena on kaupan, tiedottamisen ja elämysten keinoin muuttaa maailma oikeudenmukaisemmaksi paikaksi, jossa myös köyhien maiden ihmisille taataan välttämättömimmät perusoikeudet.

Tavoitteeseen Tasajako pyrkii lisäämällä ihmisten tietoisuutta maailmankaupan vääristymistä, tarjoamalla tuottajille elinkeinon ja asiakkaille konkreettisen tavan vaikuttaa kehitysmaiden oloihin. Yhdistyksen pääasiallinen toimintamuoto on Maailmankauppa Tasajaon ylläpitäminen vapaaehtoisvoimin.

Maailmankauppaliike

Kehitysmaakauppaliikwftoe sai maailmalla alkunsa 1960-luvulla. Vaihtoehtoisen kaupankäynnin järjestöjä (ATO -Alternative Trading Organization) on nykyään ympäri maailmaa esimerkiksi USA:ssa, Japanissa, Australiassa ja useissa Euroopan maissa. Suomessa kauppaliike sai alkunsa Ouluun perustetusta Pohjois-Suomen Pääskyt ry:n kehitysmaakauppa Juuttiputiikista, joka on toiminut vuodesta 1978.

Nykyään Suomessa on noin 22 maailmankauppayhdistystä joista 15 harjoittaa kauppatoimintaa. Yhdistykset, joilla ei ole omaa vakituista liiketilaa, myyvät tuotteitaan esimerkiksi markkinoilla ja myyjäisissä.  1990-luvulla alettiin puhua kehitysmaakauppaliikkeen sijaan maailmankauppaliikkeestä.

liittoSuomalaisten maailmankauppojen yhteistyöelimenä toimii Maailmankauppojen Liitto ry. Liiton tehtävänä on edistää itsenäisesti toimivien Maailmankauppayhdistysten toimintaa ja parantaa niiden toimintaedellytyksiä.

Maailmankauppojen Liitto on yhteistyöjärjestö, johon kuuluvat yhdistykset toimivat täysin itsenäisesti, mutta sitoutuneena noudattamaan Liiton sääntöjä. Liikkeeseen kuuluu hyvin erilaisia kauppoja, jotka kaikki kuitenkin noudattavat samoja kriteereitä ja joiden toimintaa pyörittää pääosin vapaaehtoisjoukko.

Maailmankauppojen liitto on eurooppalaisten Maailmankauppojen verkoston WFTO Europen sekä kansainvälisen reilun kaupan järjestön WFTO:n jäsen. Maailmankauppojen liitto on myös Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen Kepan ja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen jäsen.